MagyarGabi Gluténmentes Konyhája

Gluténmentes, cukormentes receptjeim gyűjteménye

Bemutatkozás

Üdvözöllek!
MagyarGabi vagyok.
Egy ideje gluténmentesen, és amennyire lehetséges, laktózmentesen étkezem, kerülve a cukrot is.
Főzni, sütni és enni nagyon szeretek, ebben a blogban a saját magam által készített ételeimet és azok receptjeit gyűjtöm csokorba.
Munka és négy gyerek mellett nem sok időm marad, ezért igyekszem egyszerű és gyorsan elkészíthető ételeket készíteni.
Remélem ezzel mások életét is segíthetem, megkönnyíthetem picit. :)
A receptek mindegyike gluténmentes, cukormentes!

Feedek
Megosztás

Sajtos édesburgonya fasírt

Hozzávalók:

- 1 nagyobb édesburgonya (kb. 1/2 kg)

- só

- bors

- 1 evőkanálnyi kakukkfű

- 2-3 gerezd fokhagyma

- 10 dkg reszelt sajt

- 1 evőkanál chia mag

- 3 evőkanál gluténmentes zabpehely, vagy zabpehelyliszt

- 1 evőkanál olaj

- burgonyapehely

 

Az édesburgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Ha puha, leszűrjük és hagyjuk kicsit kihűlni.

Egy tálba tesszük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, az apróra vágott fokhagymát, a chia magot, a zabpehelylisztet, az olajat és a reszelt sajtot.

Jól összegyúrjuk, majd gombócokat formázunk belőle, és belehempergetjük burgonyapehelybe. Sütőpapírra téve 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük, félidőben meg is fordíthatjuk a kis korongokat.

Tejszínes pulykamell sült édesburgonyával

Hozzávalók:

- 80 dkg pulykamell

- 2 dl laktózmentes tejszín

- 1 tojás

- só

- bors

- 1 teáskanál ételízesítő

- reszelt sajt (bármilyen, és a füstölt sem árt neki)

- 1 evőkanál burgonyapehely

- 2 evőkanál étolaj

 

A körethez:

- 1 kg édesburgonya

- 1-2 fej vöröshagyma

- 1-2 paradicsom

- só

- bors

- 1 teáskanál ételízesítő

- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény

- 2 evőkanál étolaj

 

A pulykamellet megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, majd sózzuk, borsozzuk.

Egy tűzálló tálba löttyintünk egy kis olajat, belehelyezzük a húsokat.

A tejszínt a tojással és a fűszerekkel, valamint a burgonyapehellyel elkeverjük és ráöntjük a húsra. Tetejére reszelt sajtot szórunk, majd 180 fokon 30 percig aranybarnára sütjük.

Fűszerekkel lehet kísérletezni bátran, mehet bele petrezselyem vagy más zöldfűszer, lehet bele tenni hagymát stb... :)

 

Az édesburgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk és egy tűzálló tálba tesszük. Borítunk hozzá kockára vágott paradicsomot, hagymát, illetve bármilyen további zöldséget, amit otthon találunk.

Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az ételízesítővel, köménnyel, és erre is löttyintünk egy kevés étolajat. Jól összekeverjük, majd ez is mehet a sütőbe, 180 fokon, szintén 30 perc alatt elkészül.

Itt is bátorítanék mindenkit a kísérletezésre, mind a zöldségek, mind pedig a fűszerezés tekintetében. Nagyon változatosan elkészíthető étel. :)

Vegán édesburgonya tortilla

Köretnek, de akár főételként is fogyasztható.

Hozzávalók:

- 1 nagyobb édesburgonya (40 dkg)

- 1 nagyobb fej vöröshagyma

- 10 evőkanál csicseriborsóliszt

- 10 evőkanál víz

- só

- bors

- kurkuma

- garam masala fűszerkeverék

- chili pehely

 

Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, rádobjuk a megpucolt, lereszelt édesburgonyát. Kis párolás után fűszerezzük sóval, borssal, kurkumával, garam masalával, majd hozzáadunk egy kis vizet, és az egészet puhára pároljuk.

A vízzel elkevert csicserilisztet hozzákeverjük az édeskrumplis keverékhez, majd az egészet egy serpenyőbe borítjuk és olajon 5 percig sütjük. Egy tányér segítségével megfordítjuk és a másik oldalát is sütjük néhány percig.

(Én most pitesütőben sütöttem légkeverésen, működik így is. :) Ma épp rántott cukkinivel ettem. Nem utoljára.)

Rántott cukkini sült édesburgonyával

Kedvencem. Verhetetlen nálam újabban, napokig elvagyok vele. ÉS nem tudom megunni... :D

Hozzávalók:

- 1 közepes cukkini

- barna rizsliszt (vagy bármilyen más gluténmentes liszt)

- tojás

- gluténmentes zsemlemorzsa vagy burgonyapehely

- olaj

- édesburgonya

- só

- bors

- cayenne bors (enyhén csíp)

- pirospaprika

- gluténmentes keményítő

 

A cukkinit megmossuk, megpucoljuk, felkarikázzuk, szükség szerint magozzuk. Én kb. 5-6 mm vastagságúra szoktam szeletelni. Egyesével megsózzuk a karikák mindkét oldalát és félretesszük, hogy levet engedjen. A levet időnként öntsük le róla.

Ha jól átjárta a só, bepanírozzuk. Először riszlisztbe, aztán tojásba, majd végül a gluténmentes morzsába (vagy pl. burgonyapehelybe) forgatjuk és bő olajban kisütjük a karikákat.

 

Az édesburgonyát megpucoljuk, megmossuk, vastagabb sült krumpli méretű hasábokra vágjuk.

Egy tálba tesszük a hasábokat, öntünk rá pár evőkanálnyi olajat (ez lehet olivaolaj), majd megszórjuk ízlés szerinti sóval, borssal, pirospaprikával, és egy kis cayenne borssal.

Teszünk rá kb. egy evőkanálnyi keményítőt és az egészet jól összerázzuk, hogy minden burgonya jó fűszeres legyen. Ha egy zárható dobozba tesszük a krumplit, könnyebb a rázás. :D

Ha ezzel elkészültünk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük a hasábokat, majd légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük.

Fontos, hogy a burgonyák ne érjenek össze, mert akkor puha lesz.

Tálalhatjuk gluténmentes majonézzel, vagy egyéb szósszal, amit csak szeretünk.