MagyarGabi Gluténmentes Konyhája

Gluténmentes, cukormentes receptjeim gyűjteménye

Bemutatkozás

Üdvözöllek!
MagyarGabi vagyok.
Egy ideje gluténmentesen, és amennyire lehetséges, laktózmentesen étkezem, kerülve a cukrot is.
Főzni, sütni és enni nagyon szeretek, ebben a blogban a saját magam által készített ételeimet és azok receptjeit gyűjtöm csokorba.
Munka és négy gyerek mellett nem sok időm marad, ezért igyekszem egyszerű és gyorsan elkészíthető ételeket készíteni.
Remélem ezzel mások életét is segíthetem, megkönnyíthetem picit. :)
A receptek mindegyike gluténmentes, cukormentes!

Feedek
Megosztás

Gluténmentes palacsinta 2.0

Nem volt itthon zabpehelyliszt, viszont igény volt a palacsintára, ezért az aldis Enjoy free! lisztet vetettem be.

A férjem szerint ez az első "süti", ami nem egy elfogadható másolat, hanem ez pontosan olyan, mint az igazi, eredeti, korábban megszokott palacsinta. :)

Hozzávalók:

- 20 dkg Enjoy free! lisztkeverék (Aldi)

- 4 dl laktózmentes tej

- 3 dl szénsavas ásványvíz

- 2 tojás

- 1 teáskanálnyi folyékony édesítőszer

- csipetnyi só

- 1/2 dl étolaj

 

Egy tálba szórjuk a lisztet, elkeverjük a tejjel, a vízzel, hozzáadjuk a tojásokat, az édesítőszert és a sót, majd legvégül az olajat.

Forró palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat, majd ízlés szerint megtöltjük.

Nálunk a gluténmentes csokipuding a nagy kedvenc még mindig. :)

Gluténmentes palacsinta zabpehelylisztből

Nagyon bevált recept! :)

Öt perc alatt össze lehet kutyulni, további tíz perc alatt pedig meg lehet sütni. És nagyon finom...

Hozzávalók:

- 20 dkg gluténmentes zabpehelyliszt

- 3 dl laktózmentes tej

- 2 dl szénsavas ásványvíz

- 2 tojás

- 1 teáskanálnyi folyékony édesítőszer

- csipetnyi só

- 1/2 dl étolaj

 

Egy tálba szórjuk a lisztet, elkeverjük a tejjel, a vízzel, hozzáadjuk a tojásokat, az édesítőszert és a sót, majd legvégül az olajat.

Forró palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat, majd ízlés szerint megtöltjük.

Nálunk a gluténmentes csokipuding a nagy kedvenc. :)

Kókuszos-kakaós muffin

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:

- 8 evőkanál Spar free from liszt

- 1 gluténmentes sütőpor

- 4-5 evőkanál eritrit

- vaníliaaroma

- rumaroma

- 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

- kókuszreszelék

- 1/2 dl olaj

- 1 tojás

- 3-4 dl laktózmentes tej

- étcsokoládé a tetejére

 

A liszthez adjuk a sütőport, az eritritet, a kakaóport, az ízlés szerinti kókuszreszeléket és jól elkeverjük. Ehhez jöhetnek az aromák, az olaj, a tojás, majd végül a tej, mellyel simává dolgozzuk.

Muffin formában, muffin papírral 25 percig 180 fokon sütjük.

A recept tetszőlegesen variálható, fahéjjal, gyümölcsökkel, stb.

Diétás kókuszgolyó

Hozzávalók:

- 20 evőkanál gluténmentes zabpehelyliszt

- 8 evőkanál eritrit

- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

- rumaroma

- 2 dl kókusztej

- 5 dkg laktózmentes vaj

- kókuszreszelék (vagy csokidara)

 

A hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, addig gyúrjuk, míg egynemű nem lesz. Ekkor golyókat formálunk belőle és belehempergetjük a kókuszreszelékbe.

Nagyon szuper kis fogyózós desszert! Úgy döntöttem, ezután is mindig lesz itthon zabpehelyliszt. :)

Akinek pedig épp nincs otthon kókuszreszelék, csokidarába is forgathatja. :D

Almás pite sokadszor - ez egy klasszikus

Tészta:
- 30 dkg gluténmentes süteményliszt (pl. Schar Mix C, Spar free from, stb.)
- 1 gluténmentes sütőpor
- 20 dkg növényi margarin
- 5 dkg eritrit
- 1 tojás

 

Töltelék:

- 1,5 kg alma reszelve

- fahéj

- 5 dkg eritrit

- citrom leve

 

Tetejére:

- 1 tojás

 

Elkészítése:
A lisztet a sütőporral, eritrittel elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást is és jól összegyúrjuk a tésztánkat. Tegyük a hűtőbe, amíg az almát előkészítjük.

Tisztítsuk meg és reszeljük le az almát, ízlés szerint adjunk hozzá fahéjat, eritritet, egy citrom levét, majd keverjük össze és kis ideig hagyjuk magára. Ha levet engedett, nyomkodjuk ki valamennyire, túlságos nem kell, mert az sem tesz jót neki.

Vegyük elő a tésztánkat, vágjuk ketté, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki akkorára, hogy a formánkat befedje és még az oldalára is jusson a tésztából. Villával szurkáljuk meg, és süssük előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 percig.

Ha kész, rákanalazzuk a kinyomkodott almát, majd a tészta másik felét is kinyújtjuk és befedjük a piténket.

Ismét szurkáljuk meg villával, kenjük be egy felvert tojással és tegyük újra sütőbe kb. 40 percre.

Meggyes sült túrótorta

Hozzávalók:

- 50 dkg laktózmentes túró

- 250 ml laktózmentes tejszín

- 4 tojás

- 20 dkg eritrit

- 1 gluténmentes vaníliás pudingpor

- 1 gluténmentes sütőpor

- 1 teáskanálnyi vaníliaaroma

- 1 citrom reszelt héja és leve

- 30 dkg magozott meggy

- növényi margarin a forma kikenéséhez

 

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, majd kikenjük margarinnal a tortaformánkat.

Egy nagy tálba tesszük az összes hozzávalót a meggy kivételével és botmixerrel simára turmixoljuk.

Beleöntjük a formába, egyenletesen rápakoljuk a meggyszemeket és 40-50 percre a sütőbe tesszük.

Cobbler 2.0

Ezúttal almás-szilvás lett és további egy összetevő változott.

Kipróbáltam ugyanis a Spar free from lisztjét és jelentem, szuperül teljesített.

A tészta állaga puha, könnyű, nagyon jót tett a sütinek.

Ezentúl ezt is sokat fogom használni, szívesen ajánlom másnak is. :)

 

Hozzávalók:

- 50 dkg szilva

- 2 kisebb, közepes alma

- 10 dkg eritrit

- 1 teáskanál fahéj

- 1 evőkanál gluténmentes keményítő

- 20 dkg Spar free from liszt

- 1 sütőpor (gluténmentes)

- só

- 10 dkg margarin

- 1,5 dl laktózmentes tejszín

- 1 tojás

 

A szilvát és az almát megmossuk, kimagozzuk és apróra daraboljuk. Egy pitesütő tálba tesszük, rászórunk 6 dkg eritritet, 1 teáskanálnyi fahéjat és a keményítőt. Jól elkeverjük és állni hagyjuk, míg a tészta összeáll. Közben időnként megkeverhetjük.

A lisztet a sütőporral elkeverjük, hozzáadjuk a sót, a maradék 4 dkg eritritet, majd a margarint. Jól elmorzsoljuk, majd belekerülhet a tejszín és végül a tojás is. Ha szépen eldolgoztuk a tésztát, egy kanállal a gyümölcsre halmozuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Máktorta erdei gyümölcsszósszal

Sokszor készült már itthon ez az egyszerű, könnyű torta, viszont korábban naracsos volt mindig. A receptet valójában Fördős Zé egyik kiadványában találtam, de azt egy picit most átalakítottam. :) (És meg kell mondjam, hogy ez a mostani verzió mindent visz! :) )

Hozzávalók:

- 7 tojás

- 25 dkg darált mák

- 1 gluténmentes sütőpor

- 20 dkg eritrit

- 1,5 dl étolaj

- 1 csipet só

- friss vagy fagyasztott gyümölcsök ízlés szerint

 

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját az eritrittel jól kikeverjük, majd szépen, fokozatosan hozzáadjuk az olajat. Folyamatosan kevergetve beleszórjuk a darált mákot és a sütőport is.

A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd lazán a mákos masszához keverjük.

26 cm-es, sütőpapírral kibélelt tortaformába tesszük, 180 fokos sütőben kb. 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát ne felejtsük el!

A gyümölcsöt pici vízzel, és egy egy kis édesítőszerrel forraljuk össze, majd tálaláskor tegyük a tortánkra ízlés szerint.

 

Almatorta :)

Szuper egyszerű, nagyon finom kis tortácska.

Már megint almával... De ez van, most van szezonja... :)

 

Hozzávalók:

- 20 dkg margarin

- 20 dkg eritrit

- 5 tojás

- 25 dkg barna rizsliszt

- 1 gluténmentes sütőpor

- csipet só

- 1 evőkanál fahéj

- citromhéj

- 2-3 alma

 

A margarint kikeverjük az eritrittel, majd egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját. Folyamatos keverés közben apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd beleszórjuk a csipet sót, a citromhéjat és a fehéjat. Jól összedolgozzuk.

Az almákat megpuculjuk, lereszeljük, hozzáadjuk a tésztához.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan az almás masszához keverjük.

Margarinozott, lisztezett tortaformába öntjük és 180 fokon kb. 35 percig sütjük. Tűpróbát végezzünk a biztonság kedvéért.

Megint almás pite... De ez most olasz :D

Hozzávalók:

- 25 dkg gluténmentes lisztkeverék

- 1 gluténmentes sütőpor

- só

- 10 dkg puha margarin

- 15 dkg eritrit

- 2 tojás

- reszelt citromhéj

- 1 teáskanálnyi vaníliaaroma

- 1 dl tej (lehetőleg növényi)

- 4-5 db alma

- 1-2 teáskanál fahéj

 

A lisztkeveréket elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a csipet sót, az eritritet (10 dkg), a reszelt citromhéjat, a vaníliaaromát és rámorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a tojásokat, jól eldolgozzuk, majd végül hozzádolgozzuk a tejet is.

Megtisztítjuk az almákat, 1-2 darabot belőle apró kockára vágunk és a tésztához keverjük.

A maradék almát vékony szeletekre vágjuk.

A tésztát egy margarinnal kikent, lisztezett piteformába, vagy tortaformába tesszük, a tetejére rakjuk a vékony almaszeleteket, majd végül rászórunk egy kis fahéjjal elkevert eritritet (5 dkg).

180 fokos sütőbe helyezzük, 30-40 perce alatt készre sütjük.