MagyarGabi Gluténmentes Konyhája

Gluténmentes, cukormentes receptjeim gyűjteménye

Bemutatkozás

Üdvözöllek!
MagyarGabi vagyok.
Egy ideje gluténmentesen, és amennyire lehetséges, laktózmentesen étkezem, kerülve a cukrot is.
Főzni, sütni és enni nagyon szeretek, ebben a blogban a saját magam által készített ételeimet és azok receptjeit gyűjtöm csokorba.
Munka és négy gyerek mellett nem sok időm marad, ezért igyekszem egyszerű és gyorsan elkészíthető ételeket készíteni.
Remélem ezzel mások életét is segíthetem, megkönnyíthetem picit. :)
A receptek mindegyike gluténmentes, cukormentes!

Feedek
Megosztás

Fehérbab curry barna rizzsel

Egyszerű, nagyon gyors, laktató ebéd isteni ízvilággal. Bármikor jöhet... :)

Hozzávalók:

- olaj

- 1 fej vöröshagyma

- 3-4 gerezd fokhagyma

- 1 kiskanálnyi gyömbér

- 1 kis konzerv sűrített paradicsom

- curry fűszerkeverék

- kurkuma

- só

- bors

- chili pehely

- 2-3 db babérlevél

- 1 nagy konzerv fehérbab

- 200 ml kókusztej

- főtt barna rizs

 

Az olajon párolni kezdjük az apróra vágott vöröshagymát, amikor üveges, rátesszük az apróra vágott fokhagymát és a reszelt gyömbért is. Néhány perc múlva ráborítjuk a sűrített paradicsomot, kicsit azt is pirítjuk, aztán jöhetnek a fűszerek. Megszórjuk a curry fűszerkeverékkel, kurkumával, ha van otthon, akkor egy kis római kömény, vagy garam masala is mehet rá. Ezután bele is zuttyanthatjuk a leszűrt babot, kissé keverjük össze, majd követheti a kókusztej is. Dobjunk rá babérlevelet és egy csipetnyi chili pelyhet, sózzuk, borsozzuk és főzzük kb. 10 percig. Egy dl vizet tehetünk még hozzá, ha nagyon sűrűnek találjuk.

Főtt barna rizzsel tálaljuk. :)

Tojáspástétom

Hozzávalók:

- 6 db főtt tojás

- 1 laktózmentes tömlős sajt

- 1 fél lilahagyma apróra vágva

- 1 evőkanálnyi mustár

- 1 evőkanálnyi laktózmentes vaj

- só

- bors

 

A hozzávalókat egy nagyobb tálba tesszük, majd botmixerrel simára turmixoljuk.

Gluténmentes kenyérre kenjük. :)

Sajtos édesburgonya fasírt

Hozzávalók:

- 1 nagyobb édesburgonya (kb. 1/2 kg)

- só

- bors

- 1 evőkanálnyi kakukkfű

- 2-3 gerezd fokhagyma

- 10 dkg reszelt sajt

- 1 evőkanál chia mag

- 3 evőkanál gluténmentes zabpehely, vagy zabpehelyliszt

- 1 evőkanál olaj

- burgonyapehely

 

Az édesburgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Ha puha, leszűrjük és hagyjuk kicsit kihűlni.

Egy tálba tesszük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, az apróra vágott fokhagymát, a chia magot, a zabpehelylisztet, az olajat és a reszelt sajtot.

Jól összegyúrjuk, majd gombócokat formázunk belőle, és belehempergetjük burgonyapehelybe. Sütőpapírra téve 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük, félidőben meg is fordíthatjuk a kis korongokat.

Humusz

Hozzávalók:

- 1 csészényi csicseriborsó

- 1 csészényi tahini

- citromlé

- só

- bors

- kurkuma

- 2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva

- római kömény

- chili pehely

- pirospaprika

- olivaolaj

 

Ebben az ételben megint az a jó, hogy mindent beteszünk a turmixgépbe, megnyomjuk a gombot és készen is vagyunk.

Ha túl sűrű lenne a masszánk, tehetünk hozzá még vizet, vagy a csicseriborsó levét. Ha pedig nagyon híg lenne, további tahini hozzáadásával sűríthetjük.

Gluténmentes kenyérre kenve, hagymával és/vagy bármilyen zöldséggel isteni. :)

Dhal makhani pulykahússal (indiai lencsefőzelék)

Egyszerű, gyors, tápláló, egészséges és nagyon finom!

Hozzávalók:

- olaj

- 1 fej vöröshagyma

- 3-4 gerezd fokhagyma

- 2-3 sárgarépa

- 40 dkg pulykamell filé

- 1 konzerv kókusztej

- 1 nagy konzerv lencse

- 1 kisebb konzerv vörösbab

- garam masala fűszerkeverék

- chili pehely

- só

- bors

 

Olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk az apróra vágott fokhagymát és a karikára vágott sárgarépát. Ha félig megpárolódott a répa, akkor rátesszük a kockára vágott pulykamellet is és jól összepirítjuk. Fűszerezzük, jól megsózzuk borsozzuk, ízlés szerint teszünk rá garam masalát és chili pelyhet, majd ráöntjük a kókusztejet, plusz egy kis vizet. Amikor nagyjából készre főztük, beleöntjük a leszűrt lencsét és a babot, további néhány perc főzés után pedig el is zárhatjuk.

Ehetjük magában, gluténmentes kenyérrel, vagy tálalhatjuk barna rizzsel is. :)

Készítettem már sokszor vöröslencsével, bab helyett nagyon ajánlom a csicseriborsót is. De lehet készíteni hús nélkül, vagy egyéb zöldségek hozzáadásával, szóval nagyon változatosan elkészíthető étel.

Vörösbab fasírt...

Mai gyors ebédem volt. Mindent visz ez is... :) <3

Hozzávalók a fasírthoz:

- 2 vörösbab konzerv

- 1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva

- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva

- 1 kiskanálnyi gyömbér apróra vágva

- 1 kávéskanál római kömény

- 1-2 teáskanál pirospaprika

- 1 teáskanál só

- bors ízlés szerint

- chili pehely ízlés szerint

- 1 tojás

- 1-2 evőkanál burgonyapehely

 

A babkonzervet leszűrjük, majd egy nagy tálba tesszük az összes hozzávalóval együtt. Botmixerrel nagyjából simává turmixoljuk, gombócokat formálunk belőle és forró olajban néhány perc alatt kisütjük.

Laktózmentes tejföllel készült majonézes kukoricával tálaltam. :)

Régi klasszikus családi kedvenc, a rakott zöldbab

Hozzávalók:

- 1 kg fagyasztott zöldbab

- 50 dkg pulyka darálthús

- 1 bögrényi rizs megfőzve, ha lehet, barna

- 1 nagyobb laktózmentes tejföl

- olaj

- 1 fej vöröshagyma

- 2-3 gerezd fokhagyma

- só

- bors

- pirospaprika

- ételízesítő

 

A zöldbabot megfőzzük, leszűrjük, közepes tepsibe borítjuk. Rákanalazzuk a főtt rizst.

Olajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, beleszórjuk a pirospaprikát, majd a darált pulykahúst, és jól megpirítjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel majd pici vizet hozzáöntünk és főzzük kb. 10 percig.

Ha elkészült, az egészet ráborítjuk a babos rizsünkre, pár kanál tejföllel óvatosan összekeverjük, majd a tetejét megkenjük jól a maradék tejföllel és sütőbe tesszük 45-50 percre.

Vöröslencse fasírt sült zellerrel

Mennyei... Nem is ragoznám tovább, a lényeg, hogy iszonyatosan egyszerű és nagyon finom... :)

Hozzávalók a fasírthoz:

- 40 dkg vöröslencse legalább 3 órára beáztatva

- 1 fej vöröshagyma apróra vágva

- 3-4 gerezd fokhagyma apróra vágva

- 1 teáskanálnyi gyömbér apróra vágva

- 1 teáskanál római kömény

- 2 teáskanál pirospaprika

- 1 teáskanál só

- bors ízlés szerint

- chili pehely ízlés szerint

- 1 tojás

- 1-2 evőkanál burgonyapehely

 

A beáztatott lencsét leszűrjük, majd egy nagy tálba tesszük az összes hozzávalóval együtt. Botmixerrel nagyjából simává turmixoljuk, gombócokat formálunk belőle és forró olajban néhány perc alatt kisütjük.

Sült zeller:

A zellert megtisztítjuk, hasábokra vágjuk és egy tálba tesszük.

Szórunk rá ízlés szerint sót, borsot, pirospaprikát, oregánót, tehetünk rá apróra vágott fokhagymát, és bármilyen nekünk tetsző fűszert. A lényeg, hogy menjen rá 1 evőkanálnyi keményítő is, attól ropogósabb lesz. Aztán meglocsoljuk 1-2 evőkanálnyi olajjal.

Jól rázzuk össze, hogy a fűszer mindenhol átjárja és mehet is a sütőpapírral bélelt tepsibe. Lehetőleg ne érjenek össze. Kb. 20 perc alatt megsütjük, nagyjából félidőnél fordítsuk meg a hasábokat. 160 fokon légkeverésen szoktam sütni.

Vadas csirke gyorsan

Hozzávalók:

- 50-60 dkg sárgarépa

- 20 dkg petrezselyemgyökér

- 1 fej vöröshagyma

- 2-3 gerezd fokhagyma

- olaj

- 70-80 dkg csirkecombfilé (vagy pulyka)

- 3-4 db babérlevél

- 1-2 evőkanál mustár

- 1 teáskanál ecet

- só

- bors

- 1 laktózmentes tejföl

 

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a zöldséget is apróbb karikára szeleteljük.

A húst megtisztítjuk, megtöröljük, sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben mindkét oldalukat megpirítjuk néhány perc alatt. (Lehet sütőben is egy tepsiben, szerintem sokkal egyszerűbb :) )

Egy lábasban megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd rátesszük az elősütött húsokat, ráborítjuk az apróra vágott répát és zöldséget, majd felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a babérleveleket is. Addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak.

Ekkor egy tányérra kiszedjük a hússzeleteket (meg a babérleveleket), a zöldségeket pedig egy tejföllel, az ecettel, a mustárral simára turmixoljuk egy botmixerrel. Ha nem elég sűrű, egy kis gluténmetes keményítővel, vagy burgonyapehellyel tudjuk sűríteni. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk, eritrittel édesíthetjük, majd helyezzük vissza a húsokat és egyet forraljunk rajta.

Gluténmentes tésztával tálaljuk.

Spenót gluténmentesen, laktózmentesen

Igazából nem írnám le hogyan készül, csak annyit tennék hozzá, hogy barna rizsliszttel, laktózmentes tejjel készül, a sűrítéséhez pedig burgonyapelyhet használok. :)

Hozzávalók:

- étolaj

- barna rizsliszt

- 2 gerezd fokhagyma

- fél liter laktózmentes tej

- mirelit spenót

- só

- bors

- burgonyapehely