MagyarGabi Gluténmentes Konyhája

Gluténmentes, cukormentes receptjeim gyűjteménye

Bemutatkozás

Üdvözöllek!
MagyarGabi vagyok.
Egy ideje gluténmentesen, és amennyire lehetséges, laktózmentesen étkezem, kerülve a cukrot is.
Főzni, sütni és enni nagyon szeretek, ebben a blogban a saját magam által készített ételeimet és azok receptjeit gyűjtöm csokorba.
Munka és négy gyerek mellett nem sok időm marad, ezért igyekszem egyszerű és gyorsan elkészíthető ételeket készíteni.
Remélem ezzel mások életét is segíthetem, megkönnyíthetem picit. :)
A receptek mindegyike gluténmentes, cukormentes!

Feedek
Megosztás

Almás pite sokadszor - ez egy klasszikus

Tészta:
- 30 dkg gluténmentes süteményliszt (pl. Schar Mix C, Spar free from, stb.)
- 1 gluténmentes sütőpor
- 20 dkg növényi margarin
- 5 dkg eritrit
- 1 tojás

 

Töltelék:

- 1,5 kg alma reszelve

- fahéj

- 5 dkg eritrit

- citrom leve

 

Tetejére:

- 1 tojás

 

Elkészítése:
A lisztet a sütőporral, eritrittel elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást is és jól összegyúrjuk a tésztánkat. Tegyük a hűtőbe, amíg az almát előkészítjük.

Tisztítsuk meg és reszeljük le az almát, ízlés szerint adjunk hozzá fahéjat, eritritet, egy citrom levét, majd keverjük össze és kis ideig hagyjuk magára. Ha levet engedett, nyomkodjuk ki valamennyire, túlságos nem kell, mert az sem tesz jót neki.

Vegyük elő a tésztánkat, vágjuk ketté, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki akkorára, hogy a formánkat befedje és még az oldalára is jusson a tésztából. Villával szurkáljuk meg, és süssük előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 percig.

Ha kész, rákanalazzuk a kinyomkodott almát, majd a tészta másik felét is kinyújtjuk és befedjük a piténket.

Ismét szurkáljuk meg villával, kenjük be egy felvert tojással és tegyük újra sütőbe kb. 40 percre.

Meggyes sült túrótorta

Hozzávalók:

- 50 dkg laktózmentes túró

- 250 ml laktózmentes tejszín

- 4 tojás

- 20 dkg eritrit

- 1 gluténmentes vaníliás pudingpor

- 1 gluténmentes sütőpor

- 1 teáskanálnyi vaníliaaroma

- 1 citrom reszelt héja és leve

- 30 dkg magozott meggy

- növényi margarin a forma kikenéséhez

 

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, majd kikenjük margarinnal a tortaformánkat.

Egy nagy tálba tesszük az összes hozzávalót a meggy kivételével és botmixerrel simára turmixoljuk.

Beleöntjük a formába, egyenletesen rápakoljuk a meggyszemeket és 40-50 percre a sütőbe tesszük.

Cobbler 2.0

Ezúttal almás-szilvás lett és további egy összetevő változott.

Kipróbáltam ugyanis a Spar free from lisztjét és jelentem, szuperül teljesített.

A tészta állaga puha, könnyű, nagyon jót tett a sütinek.

Ezentúl ezt is sokat fogom használni, szívesen ajánlom másnak is. :)

 

Hozzávalók:

- 50 dkg szilva

- 2 kisebb, közepes alma

- 10 dkg eritrit

- 1 teáskanál fahéj

- 1 evőkanál gluténmentes keményítő

- 20 dkg Spar free from liszt

- 1 sütőpor (gluténmentes)

- só

- 10 dkg margarin

- 1,5 dl laktózmentes tejszín

- 1 tojás

 

A szilvát és az almát megmossuk, kimagozzuk és apróra daraboljuk. Egy pitesütő tálba tesszük, rászórunk 6 dkg eritritet, 1 teáskanálnyi fahéjat és a keményítőt. Jól elkeverjük és állni hagyjuk, míg a tészta összeáll. Közben időnként megkeverhetjük.

A lisztet a sütőporral elkeverjük, hozzáadjuk a sót, a maradék 4 dkg eritritet, majd a margarint. Jól elmorzsoljuk, majd belekerülhet a tejszín és végül a tojás is. Ha szépen eldolgoztuk a tésztát, egy kanállal a gyümölcsre halmozuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Almatorta :)

Szuper egyszerű, nagyon finom kis tortácska.

Már megint almával... De ez van, most van szezonja... :)

 

Hozzávalók:

- 20 dkg margarin

- 20 dkg eritrit

- 5 tojás

- 25 dkg barna rizsliszt

- 1 gluténmentes sütőpor

- csipet só

- 1 evőkanál fahéj

- citromhéj

- 2-3 alma

 

A margarint kikeverjük az eritrittel, majd egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját. Folyamatos keverés közben apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd beleszórjuk a csipet sót, a citromhéjat és a fehéjat. Jól összedolgozzuk.

Az almákat megpuculjuk, lereszeljük, hozzáadjuk a tésztához.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan az almás masszához keverjük.

Margarinozott, lisztezett tortaformába öntjük és 180 fokon kb. 35 percig sütjük. Tűpróbát végezzünk a biztonság kedvéért.

Megint almás pite... De ez most olasz :D

Hozzávalók:

- 25 dkg gluténmentes lisztkeverék

- 1 gluténmentes sütőpor

- só

- 10 dkg puha margarin

- 15 dkg eritrit

- 2 tojás

- reszelt citromhéj

- 1 teáskanálnyi vaníliaaroma

- 1 dl tej (lehetőleg növényi)

- 4-5 db alma

- 1-2 teáskanál fahéj

 

A lisztkeveréket elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a csipet sót, az eritritet (10 dkg), a reszelt citromhéjat, a vaníliaaromát és rámorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a tojásokat, jól eldolgozzuk, majd végül hozzádolgozzuk a tejet is.

Megtisztítjuk az almákat, 1-2 darabot belőle apró kockára vágunk és a tésztához keverjük.

A maradék almát vékony szeletekre vágjuk.

A tésztát egy margarinnal kikent, lisztezett piteformába, vagy tortaformába tesszük, a tetejére rakjuk a vékony almaszeleteket, majd végül rászórunk egy kis fahéjjal elkevert eritritet (5 dkg).

180 fokos sütőbe helyezzük, 30-40 perce alatt készre sütjük.

Szuperkönnyű szilvás cobbler...

... ami ráadásul nagyon gyorsan el is készül és iszonyatosan finom...

Hozzávalók:

- 80 dkg szilva

- 10 dkg eritrit

- 1 teáskanál fahéj

- 1 evőkanál gluténmentes keményítő

- 20 dkg barna rizsliszt (vagy bármilyen gluténmentes liszt/keverék)

- 1 sütőpor (gluténmentes)

- só

- 10 dkg margarin

- 1,5 dl tejszín

- 1 tojás

 

A szilvát megmossuk, kimagozzuk és apróra daraboljuk. Egy pitesütő tálba tesszük, rászórunk 6 dkg eritritet, 1 teáskanálnyi fahéjat és a keményítőt. Jól elkeverjük és ezzel rá is térhetünk a tésztára.

A lisztet a sütőporral elkeverjük, hozzáadjuk a sót, a maradék 4 dkg eritritet, majd a margarint. Jól elmorzsoljuk, majd belekerülhet a tejszín és végül a tojás is. Ha szépen eldolgoztuk a tésztát, egy kanállal a szilvára halmozuk.

Mehet a sütőbe, 180 fokon legfeljebb 30 perc alatt elkészül.

Kipróbálhatjuk almával, meggyel is akár, mennyei lesz bármelyik verzió. :)

 

Szép képeket a szeletelt sütiről sajnos nem tudok mutatni, mivel mindig elfogyott, mielőtt kihűlt volna. Melegen pedig nem lehet szépen kiszedni... :)

Nagyon sokszor készítettem már...

Almás-fahéjas amerikai palacsinta

Hozzávalók:

- 40 dkg barna rizsliszt (ez variálható... én most pl. kevertem egy kis zabpehelyliszttel)

- 10 dkg kókuszzsír olvasztva

- 2 tojás

- 1 sütőpor

- 5 dl tej

- 2 nagy alma

- 3-4 evőkanál eritrit

- citromhéj

- 1 teáskanál őrölt fahéj

 

Egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, az eririttel, a citromhéjjal és a fahéjjal.

Egy másik nagyobb tálba tesszük a kókuszolajat, beleütjük a 2 tojást, ráöntjük a tejet, valamint a reszelt almát. Ha ezt jól elkevertük, fokozatosan hozzákeverjük a lisztes keveréket is, amíg csomómentes nem lesz.

Forró serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Megszórhatjuk fahéjjal, édesítőszerrel, de fogyasztható lekvárral is.

Almakompót :D

Múltidéző... :)

Hozzávalók:

- 1-1,5 kg alma

- egész fahéj

- szegfűszeg

- citrom

- eritrit

Az almát megpucoljuk, tetszés szerinti méretűre daraboljuk. Citromos vízbe dobáljuk, hogy ne barnuljon meg.

Ha minden alma feldarabolódott, egy lábasba tesszük, felöntjük vízzel és fahéjat, szegfűszeget, a citrom héját és a levét is rátesszük, eritrittel, vagy a megfelelő édesítőszerrel édesítjük ízlés szerint.

Addig főzzük, míg meg nem puhul... :)

Gluténmentes, cukormentes rácsos almás pite

Egy normál rácsos pite receptet alakítottam át, a végeredmény várakozáson felüli lett. :)

Tészta:
- 30 dkg gluténmentes süteményliszt (Schar Mix C)

- 1 gluténmentes sütőpor
- 20 dkg növényi margarin
- 7-8 dkg eritrit
- 1 tojás

Töltelék:
- 1,5 kg alma
- fahéj
- eritrit ízlés szerint
- 1 evőkanál gluténmentes keményítő

Tetejére:
1 tojás

Elkészítése:
A lisztet a sütőporral, eritrittel elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Tegyük hűtőbe.
Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, lábosba tesszük, hozzáadjuk az eritritet, fahéjat, néhány perc alatt puhára pároljuk. Ha levet engedett és puha, akkor hozzáadjuk a keményítőt, és elkeverjük. Hamar be fog sűrűsödni, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A tészta háromnegyedét kinyújtjuk akkorára, hogy a piteformát ki tudjuk vele bélelni, úgy, hogy az oldalára is jusson a tésztából.
Villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt világos színűre elősütjük.
Ha félig megsült, ráhalmozzuk a tölteléket. A maradék tésztából berácsozzuk a pite tetejét és megkenjük a felvert tojással.
Mehet vissza a sütőbe 180 fokra és 15-20 perc alatt készre sütjük.