MagyarGabi Gluténmentes Konyhája

Gluténmentes, cukormentes receptjeim gyűjteménye

Bemutatkozás

Üdvözöllek!
MagyarGabi vagyok.
Egy ideje gluténmentesen, és amennyire lehetséges, laktózmentesen étkezem, kerülve a cukrot is.
Főzni, sütni és enni nagyon szeretek, ebben a blogban a saját magam által készített ételeimet és azok receptjeit gyűjtöm csokorba.
Munka és négy gyerek mellett nem sok időm marad, ezért igyekszem egyszerű és gyorsan elkészíthető ételeket készíteni.
Remélem ezzel mások életét is segíthetem, megkönnyíthetem picit. :)
A receptek mindegyike gluténmentes, cukormentes!

Feedek
Megosztás

Dhal makhani pulykahússal (indiai lencsefőzelék)

Egyszerű, gyors, tápláló, egészséges és nagyon finom!

Hozzávalók:

- olaj

- 1 fej vöröshagyma

- 3-4 gerezd fokhagyma

- 2-3 sárgarépa

- 40 dkg pulykamell filé

- 1 konzerv kókusztej

- 1 nagy konzerv lencse

- 1 kisebb konzerv vörösbab

- garam masala fűszerkeverék

- chili pehely

- só

- bors

 

Olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk az apróra vágott fokhagymát és a karikára vágott sárgarépát. Ha félig megpárolódott a répa, akkor rátesszük a kockára vágott pulykamellet is és jól összepirítjuk. Fűszerezzük, jól megsózzuk borsozzuk, ízlés szerint teszünk rá garam masalát és chili pelyhet, majd ráöntjük a kókusztejet, plusz egy kis vizet. Amikor nagyjából készre főztük, beleöntjük a leszűrt lencsét és a babot, további néhány perc főzés után pedig el is zárhatjuk.

Ehetjük magában, gluténmentes kenyérrel, vagy tálalhatjuk barna rizzsel is. :)

Készítettem már sokszor vöröslencsével, bab helyett nagyon ajánlom a csicseriborsót is. De lehet készíteni hús nélkül, vagy egyéb zöldségek hozzáadásával, szóval nagyon változatosan elkészíthető étel.

Régi klasszikus családi kedvenc, a rakott zöldbab

Hozzávalók:

- 1 kg fagyasztott zöldbab

- 50 dkg pulyka darálthús

- 1 bögrényi rizs megfőzve, ha lehet, barna

- 1 nagyobb laktózmentes tejföl

- olaj

- 1 fej vöröshagyma

- 2-3 gerezd fokhagyma

- só

- bors

- pirospaprika

- ételízesítő

 

A zöldbabot megfőzzük, leszűrjük, közepes tepsibe borítjuk. Rákanalazzuk a főtt rizst.

Olajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, beleszórjuk a pirospaprikát, majd a darált pulykahúst, és jól megpirítjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel majd pici vizet hozzáöntünk és főzzük kb. 10 percig.

Ha elkészült, az egészet ráborítjuk a babos rizsünkre, pár kanál tejföllel óvatosan összekeverjük, majd a tetejét megkenjük jól a maradék tejföllel és sütőbe tesszük 45-50 percre.

Vadas csirke gyorsan

Hozzávalók:

- 50-60 dkg sárgarépa

- 20 dkg petrezselyemgyökér

- 1 fej vöröshagyma

- 2-3 gerezd fokhagyma

- olaj

- 70-80 dkg csirkecombfilé (vagy pulyka)

- 3-4 db babérlevél

- 1-2 evőkanál mustár

- 1 teáskanál ecet

- só

- bors

- 1 laktózmentes tejföl

 

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a zöldséget is apróbb karikára szeleteljük.

A húst megtisztítjuk, megtöröljük, sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben mindkét oldalukat megpirítjuk néhány perc alatt. (Lehet sütőben is egy tepsiben, szerintem sokkal egyszerűbb :) )

Egy lábasban megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd rátesszük az elősütött húsokat, ráborítjuk az apróra vágott répát és zöldséget, majd felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a babérleveleket is. Addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak.

Ekkor egy tányérra kiszedjük a hússzeleteket (meg a babérleveleket), a zöldségeket pedig egy tejföllel, az ecettel, a mustárral simára turmixoljuk egy botmixerrel. Ha nem elég sűrű, egy kis gluténmetes keményítővel, vagy burgonyapehellyel tudjuk sűríteni. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk, eritrittel édesíthetjük, majd helyezzük vissza a húsokat és egyet forraljunk rajta.

Gluténmentes tésztával tálaljuk.

Tejszínes pulykamell sült édesburgonyával

Hozzávalók:

- 80 dkg pulykamell

- 2 dl laktózmentes tejszín

- 1 tojás

- só

- bors

- 1 teáskanál ételízesítő

- reszelt sajt (bármilyen, és a füstölt sem árt neki)

- 1 evőkanál burgonyapehely

- 2 evőkanál étolaj

 

A körethez:

- 1 kg édesburgonya

- 1-2 fej vöröshagyma

- 1-2 paradicsom

- só

- bors

- 1 teáskanál ételízesítő

- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény

- 2 evőkanál étolaj

 

A pulykamellet megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, majd sózzuk, borsozzuk.

Egy tűzálló tálba löttyintünk egy kis olajat, belehelyezzük a húsokat.

A tejszínt a tojással és a fűszerekkel, valamint a burgonyapehellyel elkeverjük és ráöntjük a húsra. Tetejére reszelt sajtot szórunk, majd 180 fokon 30 percig aranybarnára sütjük.

Fűszerekkel lehet kísérletezni bátran, mehet bele petrezselyem vagy más zöldfűszer, lehet bele tenni hagymát stb... :)

 

Az édesburgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk és egy tűzálló tálba tesszük. Borítunk hozzá kockára vágott paradicsomot, hagymát, illetve bármilyen további zöldséget, amit otthon találunk.

Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az ételízesítővel, köménnyel, és erre is löttyintünk egy kevés étolajat. Jól összekeverjük, majd ez is mehet a sütőbe, 180 fokon, szintén 30 perc alatt elkészül.

Itt is bátorítanék mindenkit a kísérletezésre, mind a zöldségek, mind pedig a fűszerezés tekintetében. Nagyon változatosan elkészíthető étel. :)

Csirke curry

Hozzávalók:

- 1 kg csirkecomb (lehet alsó, felső, vegyesen is)

- étolaj

- 1 nagy fej vöröshagyma

- 2-3 gerezd fokhagyma

- friss gyömbér

- 1 kis konzerv paradicsompüré

- 1 paradicsom, vagy egy kisebb konzerv paradicsom

- 1 konzerv kókusztej

- fűszerek:

* só

* bors

* római kömény

* koriander

* kurkuma

* curry

* garam masala

* chili pehely

* cayenne bors ízlés szerint.

 

A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk, megtörölgetjük. Sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben kevés olajon lepirítjuk őket. Ha minden oldaluk megpirult kissé, kiszedjük egy tálba őket és félretesszük.

Egy lábasban kevés olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és frissen reszelt 1-2 evőkanálnyi gyömbért. Rátesszük a paradicsompürét, és hozzáadjuk a fűszereket, a római köményt, a koriandert, a kurkumát, a curryt, a garam masalát, a chili pelyhet és a cayenne borsot.

Beleforgatjuk a lepirított húsokat, hozzáadjuk a konzerv paradicsomot (vagy egy paradicsomot kis kockákra vágva), a kókusztejet és annyi vizet, hogy nagyjából ellepje. Sózzuk és borsozzuk, majd fedő alatt kb. 1 órán át puhára főzzük.

Ha a hús megpuhult, kiszedjük egy tálba, a mártást pedig botmixerrel leturmixoljuk.

Ha esetleg híg volna, sűríthetjük gluténmentes keményítővel, vagy burgonyapehellyel.

Főtt barna rizzsel tálaljuk, és akinek van kedve, készíthet hozzá naant is, amit korábban én is közzétettem már. :)

Nagyon finom, fűszeres, ízletes étel. Bátran ajánlom mindenkinek, aki nyitott a gulyáslevesen vagy a lecsón kívül másra is. Engem már egy jó ideje magával ragadott ez az ízvilág... :)

Tandoori csirke masala sütőben

Gyengébb (bűnös) napokra...

Hozzávalók:

- 1,5 kg megtisztított csirkecomb (alsó, felső vegyesen akár)

- 1 nagyobb bögre natúr joghurt

- 3 evőkanál barna nádcukor

- só ízlés szerint

- fél citrom leve

- Tandoori masasa fűszerkeverék (20-30 g)

- 5-6 evőkanál olaj

- fokhagyma

- és gyömbér apróra vágva ízlés szerint

- chili pehely annak, aki csípősen szereti

 

A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, majd legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük. A többi a sütő dolga, tehetjük sütőzacskóba is, akkor még hamarabb el is készül, de alapvetően fóliával kibélelt tepsiben sütjük.

180 fokon egy-másfél óra alatt biztosan elkészül.

A cukor miatt jobban pirulhat, ettől lesz egyedi ízű. :)

Tálalható rizzsel (barna!), vagy ízlés szerinti zöldségekkel.