MagyarGabi Gluténmentes Konyhája

Gluténmentes, cukormentes receptjeim gyűjteménye

Bemutatkozás

Üdvözöllek!
MagyarGabi vagyok.
Egy ideje gluténmentesen, és amennyire lehetséges, laktózmentesen étkezem, kerülve a cukrot is.
Főzni, sütni és enni nagyon szeretek, ebben a blogban a saját magam által készített ételeimet és azok receptjeit gyűjtöm csokorba.
Munka és négy gyerek mellett nem sok időm marad, ezért igyekszem egyszerű és gyorsan elkészíthető ételeket készíteni.
Remélem ezzel mások életét is segíthetem, megkönnyíthetem picit. :)
A receptek mindegyike gluténmentes, cukormentes!

Feedek
Megosztás

Fehérbab curry barna rizzsel

Egyszerű, nagyon gyors, laktató ebéd isteni ízvilággal. Bármikor jöhet... :)

Hozzávalók:

- olaj

- 1 fej vöröshagyma

- 3-4 gerezd fokhagyma

- 1 kiskanálnyi gyömbér

- 1 kis konzerv sűrített paradicsom

- curry fűszerkeverék

- kurkuma

- só

- bors

- chili pehely

- 2-3 db babérlevél

- 1 nagy konzerv fehérbab

- 200 ml kókusztej

- főtt barna rizs

 

Az olajon párolni kezdjük az apróra vágott vöröshagymát, amikor üveges, rátesszük az apróra vágott fokhagymát és a reszelt gyömbért is. Néhány perc múlva ráborítjuk a sűrített paradicsomot, kicsit azt is pirítjuk, aztán jöhetnek a fűszerek. Megszórjuk a curry fűszerkeverékkel, kurkumával, ha van otthon, akkor egy kis római kömény, vagy garam masala is mehet rá. Ezután bele is zuttyanthatjuk a leszűrt babot, kissé keverjük össze, majd követheti a kókusztej is. Dobjunk rá babérlevelet és egy csipetnyi chili pelyhet, sózzuk, borsozzuk és főzzük kb. 10 percig. Egy dl vizet tehetünk még hozzá, ha nagyon sűrűnek találjuk.

Főtt barna rizzsel tálaljuk. :)

Dhal makhani pulykahússal (indiai lencsefőzelék)

Egyszerű, gyors, tápláló, egészséges és nagyon finom!

Hozzávalók:

- olaj

- 1 fej vöröshagyma

- 3-4 gerezd fokhagyma

- 2-3 sárgarépa

- 40 dkg pulykamell filé

- 1 konzerv kókusztej

- 1 nagy konzerv lencse

- 1 kisebb konzerv vörösbab

- garam masala fűszerkeverék

- chili pehely

- só

- bors

 

Olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk az apróra vágott fokhagymát és a karikára vágott sárgarépát. Ha félig megpárolódott a répa, akkor rátesszük a kockára vágott pulykamellet is és jól összepirítjuk. Fűszerezzük, jól megsózzuk borsozzuk, ízlés szerint teszünk rá garam masalát és chili pelyhet, majd ráöntjük a kókusztejet, plusz egy kis vizet. Amikor nagyjából készre főztük, beleöntjük a leszűrt lencsét és a babot, további néhány perc főzés után pedig el is zárhatjuk.

Ehetjük magában, gluténmentes kenyérrel, vagy tálalhatjuk barna rizzsel is. :)

Készítettem már sokszor vöröslencsével, bab helyett nagyon ajánlom a csicseriborsót is. De lehet készíteni hús nélkül, vagy egyéb zöldségek hozzáadásával, szóval nagyon változatosan elkészíthető étel.

Csirke curry

Hozzávalók:

- 1 kg csirkecomb (lehet alsó, felső, vegyesen is)

- étolaj

- 1 nagy fej vöröshagyma

- 2-3 gerezd fokhagyma

- friss gyömbér

- 1 kis konzerv paradicsompüré

- 1 paradicsom, vagy egy kisebb konzerv paradicsom

- 1 konzerv kókusztej

- fűszerek:

* só

* bors

* római kömény

* koriander

* kurkuma

* curry

* garam masala

* chili pehely

* cayenne bors ízlés szerint.

 

A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk, megtörölgetjük. Sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben kevés olajon lepirítjuk őket. Ha minden oldaluk megpirult kissé, kiszedjük egy tálba őket és félretesszük.

Egy lábasban kevés olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és frissen reszelt 1-2 evőkanálnyi gyömbért. Rátesszük a paradicsompürét, és hozzáadjuk a fűszereket, a római köményt, a koriandert, a kurkumát, a curryt, a garam masalát, a chili pelyhet és a cayenne borsot.

Beleforgatjuk a lepirított húsokat, hozzáadjuk a konzerv paradicsomot (vagy egy paradicsomot kis kockákra vágva), a kókusztejet és annyi vizet, hogy nagyjából ellepje. Sózzuk és borsozzuk, majd fedő alatt kb. 1 órán át puhára főzzük.

Ha a hús megpuhult, kiszedjük egy tálba, a mártást pedig botmixerrel leturmixoljuk.

Ha esetleg híg volna, sűríthetjük gluténmentes keményítővel, vagy burgonyapehellyel.

Főtt barna rizzsel tálaljuk, és akinek van kedve, készíthet hozzá naant is, amit korábban én is közzétettem már. :)

Nagyon finom, fűszeres, ízletes étel. Bátran ajánlom mindenkinek, aki nyitott a gulyáslevesen vagy a lecsón kívül másra is. Engem már egy jó ideje magával ragadott ez az ízvilág... :)

Gluténmentes naan, indiai lepénykenyér

Egy jó fűszeres curry mellé elengedhetetlen... :)

Hozzávalók:

- 1,5 dl langyos víz

- 5 g élesztő

- 25 dkg Spar free from liszt

- 50 g natúr laktózmentes joghurt

- só, ízlés szerint

- 1 gluténmentes sütőpor

- 10 dkg olvasztott növényi margarin

 

Az élesztőt langyos vízben megfuttatjuk, rászórjuk a liszt felét, jól összedolgozzuk, majd állni hagyjuk fél órát.

Ekkor hozzáadjuk a maradék lisztet, a sütőport, a sót és a joghurtot, jól összegyúrjuk, leglocsoljuk egy kicsi olvasztott margarinnal, majd letakarjuk és 15 percig pihentetjük.

Margarinos deszkán kissé újra átgyúrjuk, mindig adunk hozzá egy kis olvasztott margarint, és letakarva, megint pihentetjük 15 percig.

Ezután, ha megfelelő állagú a tésztánk, négy egyenlő részre osztjuk és lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra.

Nagyobb méretű serpenyőt (én wokban sütöttem) előmelegítünk, óvatosan beletesszük a kinyújtott tésztát és fedővel lefedve megsütjük az egyik oladalát 3-4 perc alatt, majd fedő nélkül a másik oldalát is. Így teszünk a maradék három naannal is.

Amikor megsült, maradék olvasztott margarinnal megkenjük az egyik oldalát. Tehetünk a margarinba egy kis apróra vágott fokhagymát is, ha igazán jót szeretnénk. :)

Vöröslencse dhal

Ami valójában egy vöröslencse főzelék... :)

Hozzávalók:

- 1 nagy vöröshagyma

- 2-3 gerezd fokhagyma

- kis darab gyömbér

- só

- bors

- chilipehely

- garam masala fűszerkeverék vagy curry

- 2-3 babérlevél

- 1 kiskanál őrölt kömény

- 1 evőkanál kurkuma

- 40 dkg vöröslencse

- bab vagy csicseriborsó (ki, melyiket szereti jobban, de lehet mindkettő)

- bármilyen zöldség, ami otthon van (sárgarépa, borsó, stb.)

- olaj

- víz

 

Az olajon pirítani kezdjük a hagymát, fokhagymát és a gyömbért, rádobjuk a karikára vágott sárgarépát (vagy azt a zöldséget, amink épp van otthon). Ha barnulni kezd, kicsit megpárolódott, beleborítjuk a lencsét, és a fűszereket. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a köményt, a kurkumát, a garam masalát. Morzsolunk rá egy kis chili pelyhet (el is maradhat), és beledobjuk a babérleveleket. 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük vízzel, hogy jól ellepje. Beletesszük a konzerv babot, vagy a csicseriborsót, ha szeretnénk.

Nincs más dolgunk vele, csak várni, hogy elkészüljön. Időnként azért keverjük meg, ha szükséges, pótoljuk a vízet. 25-30 perc múlva elzárhatjuk.

Barna rizzsel tálaljuk. :)

Tandoori csirke masala sütőben

Gyengébb (bűnös) napokra...

Hozzávalók:

- 1,5 kg megtisztított csirkecomb (alsó, felső vegyesen akár)

- 1 nagyobb bögre natúr joghurt

- 3 evőkanál barna nádcukor

- só ízlés szerint

- fél citrom leve

- Tandoori masasa fűszerkeverék (20-30 g)

- 5-6 evőkanál olaj

- fokhagyma

- és gyömbér apróra vágva ízlés szerint

- chili pehely annak, aki csípősen szereti

 

A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, majd legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük. A többi a sütő dolga, tehetjük sütőzacskóba is, akkor még hamarabb el is készül, de alapvetően fóliával kibélelt tepsiben sütjük.

180 fokon egy-másfél óra alatt biztosan elkészül.

A cukor miatt jobban pirulhat, ettől lesz egyedi ízű. :)

Tálalható rizzsel (barna!), vagy ízlés szerinti zöldségekkel.