MagyarGabi Gluténmentes Konyhája

Gluténmentes, cukormentes receptjeim gyűjteménye

Bemutatkozás

Üdvözöllek!
MagyarGabi vagyok.
Egy ideje gluténmentesen, és amennyire lehetséges, laktózmentesen étkezem, kerülve a cukrot is.
Főzni, sütni és enni nagyon szeretek, ebben a blogban a saját magam által készített ételeimet és azok receptjeit gyűjtöm csokorba.
Munka és négy gyerek mellett nem sok időm marad, ezért igyekszem egyszerű és gyorsan elkészíthető ételeket készíteni.
Remélem ezzel mások életét is segíthetem, megkönnyíthetem picit. :)
A receptek mindegyike gluténmentes, cukormentes!

Feedek
Megosztás

Brokkolikrémleves gluténmentesen, laktózmentesen

Nem kell semmilyen liszt vagy keményítő, sem semmilyen tej hozzá. Így készítem hosszú ideje, és sosem fogom másképp. A mennyiség nagycsaládos... :D

Hozzávalók:

- 5 dkg laktózmentes vaj

- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva

- 4-5 gerezd fokhagyma apróra vágva

- 1 kg brokkoli (fagyasztott)

- 0,5 kg burgonya

- só

- bors

- szerecsendió ízlés szerint

- a feltéthez gluténmentes kenyér és laktózmentes vaj

 

Jó nagy lábast vegyünk elő... :)

A vajon dinszteljük meg a hagymát, tegyük hozzá a fokhagymát, picit sózzuk is meg. Ha üveges, borítsuk rá az összes brokkolit, és tegyük mellé a feldarabolt krumplit is. Öntsük fel vízzel, hogy ellepje, majd fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval.

Főzzük puhára a zöldségeket, ha puha a brokkoli és a burgonya is, botmixerrel turmixoljuk simára.

 

A feltéthez a gluténmentes kenyeret daraboljuk apró kockára, majd vajon pirítsuk meg serpenyőben.

 

Kedvenc vöröslencsekrémlevesem

Hozzávalók:

- 1 fej vöröshagyma

- 2-3 sárgarépa

- 1 kis doboz sűrített paradicsom

- 1 kis gyömbér

- 2-3 gerezd fokhagyma

- 1 teáskanál római kömény

- 2 teáskanál priospaprika

- 1 teáskanál koriander

- 40 dkg vöröslencse

- só

- bors

- 1,5 l víz

- gluténmentes kenyér és vaj a kenyérkockához

 

A felkockázott vöröshagymát olajon párolni kezdjük, hozzáadjuk a kis karikára vágott répát, majd együtt pirítjuk tovább. Ha kissé megpuhult, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, gyömbért és a fokhagymát. 1-2 percig tovább pirítjuk, majd következhetnek a fűszerek, a római kömény, a koriander, a pirospaprika. Mehet bele a megmosott vöröslencse és a víz, illetve az ízlés szerinti só és bors.

Kb. húsz percig főzzük, illetve addig, míg a répa meg nem puhul. Botmixerrel simává pürésítjük és kész is az isteni krémleves.

Feltétnek vajon pirított gluténmentes kenyérkockát ajánlok hozzá.

Ez a mennyiség egy nagyobb adag, 6-8 fő számára is elegendő. :)