MagyarGabi Gluténmentes Konyhája

Gluténmentes, cukormentes receptjeim gyűjteménye

Bemutatkozás

Üdvözöllek!
MagyarGabi vagyok.
Egy ideje gluténmentesen, és amennyire lehetséges, laktózmentesen étkezem, kerülve a cukrot is.
Főzni, sütni és enni nagyon szeretek, ebben a blogban a saját magam által készített ételeimet és azok receptjeit gyűjtöm csokorba.
Munka és négy gyerek mellett nem sok időm marad, ezért igyekszem egyszerű és gyorsan elkészíthető ételeket készíteni.
Remélem ezzel mások életét is segíthetem, megkönnyíthetem picit. :)
A receptek mindegyike gluténmentes, cukormentes!

Feedek
Megosztás

Dhal makhani pulykahússal (indiai lencsefőzelék)

Egyszerű, gyors, tápláló, egészséges és nagyon finom!

Hozzávalók:

- olaj

- 1 fej vöröshagyma

- 3-4 gerezd fokhagyma

- 2-3 sárgarépa

- 40 dkg pulykamell filé

- 1 konzerv kókusztej

- 1 nagy konzerv lencse

- 1 kisebb konzerv vörösbab

- garam masala fűszerkeverék

- chili pehely

- só

- bors

 

Olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk az apróra vágott fokhagymát és a karikára vágott sárgarépát. Ha félig megpárolódott a répa, akkor rátesszük a kockára vágott pulykamellet is és jól összepirítjuk. Fűszerezzük, jól megsózzuk borsozzuk, ízlés szerint teszünk rá garam masalát és chili pelyhet, majd ráöntjük a kókusztejet, plusz egy kis vizet. Amikor nagyjából készre főztük, beleöntjük a leszűrt lencsét és a babot, további néhány perc főzés után pedig el is zárhatjuk.

Ehetjük magában, gluténmentes kenyérrel, vagy tálalhatjuk barna rizzsel is. :)

Készítettem már sokszor vöröslencsével, bab helyett nagyon ajánlom a csicseriborsót is. De lehet készíteni hús nélkül, vagy egyéb zöldségek hozzáadásával, szóval nagyon változatosan elkészíthető étel.

Régi klasszikus családi kedvenc, a rakott zöldbab

Hozzávalók:

- 1 kg fagyasztott zöldbab

- 50 dkg pulyka darálthús

- 1 bögrényi rizs megfőzve, ha lehet, barna

- 1 nagyobb laktózmentes tejföl

- olaj

- 1 fej vöröshagyma

- 2-3 gerezd fokhagyma

- só

- bors

- pirospaprika

- ételízesítő

 

A zöldbabot megfőzzük, leszűrjük, közepes tepsibe borítjuk. Rákanalazzuk a főtt rizst.

Olajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, beleszórjuk a pirospaprikát, majd a darált pulykahúst, és jól megpirítjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel majd pici vizet hozzáöntünk és főzzük kb. 10 percig.

Ha elkészült, az egészet ráborítjuk a babos rizsünkre, pár kanál tejföllel óvatosan összekeverjük, majd a tetejét megkenjük jól a maradék tejföllel és sütőbe tesszük 45-50 percre.

Tejszínes pulykamell sült édesburgonyával

Hozzávalók:

- 80 dkg pulykamell

- 2 dl laktózmentes tejszín

- 1 tojás

- só

- bors

- 1 teáskanál ételízesítő

- reszelt sajt (bármilyen, és a füstölt sem árt neki)

- 1 evőkanál burgonyapehely

- 2 evőkanál étolaj

 

A körethez:

- 1 kg édesburgonya

- 1-2 fej vöröshagyma

- 1-2 paradicsom

- só

- bors

- 1 teáskanál ételízesítő

- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény

- 2 evőkanál étolaj

 

A pulykamellet megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, majd sózzuk, borsozzuk.

Egy tűzálló tálba löttyintünk egy kis olajat, belehelyezzük a húsokat.

A tejszínt a tojással és a fűszerekkel, valamint a burgonyapehellyel elkeverjük és ráöntjük a húsra. Tetejére reszelt sajtot szórunk, majd 180 fokon 30 percig aranybarnára sütjük.

Fűszerekkel lehet kísérletezni bátran, mehet bele petrezselyem vagy más zöldfűszer, lehet bele tenni hagymát stb... :)

 

Az édesburgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk és egy tűzálló tálba tesszük. Borítunk hozzá kockára vágott paradicsomot, hagymát, illetve bármilyen további zöldséget, amit otthon találunk.

Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az ételízesítővel, köménnyel, és erre is löttyintünk egy kevés étolajat. Jól összekeverjük, majd ez is mehet a sütőbe, 180 fokon, szintén 30 perc alatt elkészül.

Itt is bátorítanék mindenkit a kísérletezésre, mind a zöldségek, mind pedig a fűszerezés tekintetében. Nagyon változatosan elkészíthető étel. :)