MagyarGabi Gluténmentes Konyhája

Gluténmentes, cukormentes receptjeim gyűjteménye

Bemutatkozás

Üdvözöllek!
MagyarGabi vagyok.
Egy ideje gluténmentesen, és amennyire lehetséges, laktózmentesen étkezem, kerülve a cukrot is.
Főzni, sütni és enni nagyon szeretek, ebben a blogban a saját magam által készített ételeimet és azok receptjeit gyűjtöm csokorba.
Munka és négy gyerek mellett nem sok időm marad, ezért igyekszem egyszerű és gyorsan elkészíthető ételeket készíteni.
Remélem ezzel mások életét is segíthetem, megkönnyíthetem picit. :)
A receptek mindegyike gluténmentes, cukormentes!

Feedek
Megosztás

Vöröslencse fasírt sült zellerrel

Mennyei... Nem is ragoznám tovább, a lényeg, hogy iszonyatosan egyszerű és nagyon finom... :)

Hozzávalók a fasírthoz:

- 40 dkg vöröslencse legalább 3 órára beáztatva

- 1 fej vöröshagyma apróra vágva

- 3-4 gerezd fokhagyma apróra vágva

- 1 teáskanálnyi gyömbér apróra vágva

- 1 teáskanál római kömény

- 2 teáskanál pirospaprika

- 1 teáskanál só

- bors ízlés szerint

- chili pehely ízlés szerint

- 1 tojás

- 1-2 evőkanál burgonyapehely

 

A beáztatott lencsét leszűrjük, majd egy nagy tálba tesszük az összes hozzávalóval együtt. Botmixerrel nagyjából simává turmixoljuk, gombócokat formálunk belőle és forró olajban néhány perc alatt kisütjük.

Sült zeller:

A zellert megtisztítjuk, hasábokra vágjuk és egy tálba tesszük.

Szórunk rá ízlés szerint sót, borsot, pirospaprikát, oregánót, tehetünk rá apróra vágott fokhagymát, és bármilyen nekünk tetsző fűszert. A lényeg, hogy menjen rá 1 evőkanálnyi keményítő is, attól ropogósabb lesz. Aztán meglocsoljuk 1-2 evőkanálnyi olajjal.

Jól rázzuk össze, hogy a fűszer mindenhol átjárja és mehet is a sütőpapírral bélelt tepsibe. Lehetőleg ne érjenek össze. Kb. 20 perc alatt megsütjük, nagyjából félidőnél fordítsuk meg a hasábokat. 160 fokon légkeverésen szoktam sütni.

Vöröslencse dhal

Ami valójában egy vöröslencse főzelék... :)

Hozzávalók:

- 1 nagy vöröshagyma

- 2-3 gerezd fokhagyma

- kis darab gyömbér

- só

- bors

- chilipehely

- garam masala fűszerkeverék vagy curry

- 2-3 babérlevél

- 1 kiskanál őrölt kömény

- 1 evőkanál kurkuma

- 40 dkg vöröslencse

- bab vagy csicseriborsó (ki, melyiket szereti jobban, de lehet mindkettő)

- bármilyen zöldség, ami otthon van (sárgarépa, borsó, stb.)

- olaj

- víz

 

Az olajon pirítani kezdjük a hagymát, fokhagymát és a gyömbért, rádobjuk a karikára vágott sárgarépát (vagy azt a zöldséget, amink épp van otthon). Ha barnulni kezd, kicsit megpárolódott, beleborítjuk a lencsét, és a fűszereket. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a köményt, a kurkumát, a garam masalát. Morzsolunk rá egy kis chili pelyhet (el is maradhat), és beledobjuk a babérleveleket. 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük vízzel, hogy jól ellepje. Beletesszük a konzerv babot, vagy a csicseriborsót, ha szeretnénk.

Nincs más dolgunk vele, csak várni, hogy elkészüljön. Időnként azért keverjük meg, ha szükséges, pótoljuk a vízet. 25-30 perc múlva elzárhatjuk.

Barna rizzsel tálaljuk. :)

Kedvenc vöröslencsekrémlevesem

Hozzávalók:

- 1 fej vöröshagyma

- 2-3 sárgarépa

- 1 kis doboz sűrített paradicsom

- 1 kis gyömbér

- 2-3 gerezd fokhagyma

- 1 teáskanál római kömény

- 2 teáskanál priospaprika

- 1 teáskanál koriander

- 40 dkg vöröslencse

- só

- bors

- 1,5 l víz

- gluténmentes kenyér és vaj a kenyérkockához

 

A felkockázott vöröshagymát olajon párolni kezdjük, hozzáadjuk a kis karikára vágott répát, majd együtt pirítjuk tovább. Ha kissé megpuhult, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, gyömbért és a fokhagymát. 1-2 percig tovább pirítjuk, majd következhetnek a fűszerek, a római kömény, a koriander, a pirospaprika. Mehet bele a megmosott vöröslencse és a víz, illetve az ízlés szerinti só és bors.

Kb. húsz percig főzzük, illetve addig, míg a répa meg nem puhul. Botmixerrel simává pürésítjük és kész is az isteni krémleves.

Feltétnek vajon pirított gluténmentes kenyérkockát ajánlok hozzá.

Ez a mennyiség egy nagyobb adag, 6-8 fő számára is elegendő. :)