MagyarGabi Gluténmentes Konyhája

Gluténmentes, cukormentes receptjeim gyűjteménye

Bemutatkozás

Üdvözöllek!
MagyarGabi vagyok.
Egy ideje gluténmentesen, és amennyire lehetséges, laktózmentesen étkezem, kerülve a cukrot is.
Főzni, sütni és enni nagyon szeretek, ebben a blogban a saját magam által készített ételeimet és azok receptjeit gyűjtöm csokorba.
Munka és négy gyerek mellett nem sok időm marad, ezért igyekszem egyszerű és gyorsan elkészíthető ételeket készíteni.
Remélem ezzel mások életét is segíthetem, megkönnyíthetem picit. :)
A receptek mindegyike gluténmentes, cukormentes!

Feedek
Megosztás

Fehérbab curry barna rizzsel

Egyszerű, nagyon gyors, laktató ebéd isteni ízvilággal. Bármikor jöhet... :)

Hozzávalók:

- olaj

- 1 fej vöröshagyma

- 3-4 gerezd fokhagyma

- 1 kiskanálnyi gyömbér

- 1 kis konzerv sűrített paradicsom

- curry fűszerkeverék

- kurkuma

- só

- bors

- chili pehely

- 2-3 db babérlevél

- 1 nagy konzerv fehérbab

- 200 ml kókusztej

- főtt barna rizs

 

Az olajon párolni kezdjük az apróra vágott vöröshagymát, amikor üveges, rátesszük az apróra vágott fokhagymát és a reszelt gyömbért is. Néhány perc múlva ráborítjuk a sűrített paradicsomot, kicsit azt is pirítjuk, aztán jöhetnek a fűszerek. Megszórjuk a curry fűszerkeverékkel, kurkumával, ha van otthon, akkor egy kis római kömény, vagy garam masala is mehet rá. Ezután bele is zuttyanthatjuk a leszűrt babot, kissé keverjük össze, majd követheti a kókusztej is. Dobjunk rá babérlevelet és egy csipetnyi chili pelyhet, sózzuk, borsozzuk és főzzük kb. 10 percig. Egy dl vizet tehetünk még hozzá, ha nagyon sűrűnek találjuk.

Főtt barna rizzsel tálaljuk. :)

Vegánságra fel!

Ma szereztem be, igyekszem majd mindent kipróbálni... :)

Humusz

Hozzávalók:

- 1 csészényi csicseriborsó

- 1 csészényi tahini

- citromlé

- só

- bors

- kurkuma

- 2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva

- római kömény

- chili pehely

- pirospaprika

- olivaolaj

 

Ebben az ételben megint az a jó, hogy mindent beteszünk a turmixgépbe, megnyomjuk a gombot és készen is vagyunk.

Ha túl sűrű lenne a masszánk, tehetünk hozzá még vizet, vagy a csicseriborsó levét. Ha pedig nagyon híg lenne, további tahini hozzáadásával sűríthetjük.

Gluténmentes kenyérre kenve, hagymával és/vagy bármilyen zöldséggel isteni. :)

Vöröslencse dhal

Ami valójában egy vöröslencse főzelék... :)

Hozzávalók:

- 1 nagy vöröshagyma

- 2-3 gerezd fokhagyma

- kis darab gyömbér

- só

- bors

- chilipehely

- garam masala fűszerkeverék vagy curry

- 2-3 babérlevél

- 1 kiskanál őrölt kömény

- 1 evőkanál kurkuma

- 40 dkg vöröslencse

- bab vagy csicseriborsó (ki, melyiket szereti jobban, de lehet mindkettő)

- bármilyen zöldség, ami otthon van (sárgarépa, borsó, stb.)

- olaj

- víz

 

Az olajon pirítani kezdjük a hagymát, fokhagymát és a gyömbért, rádobjuk a karikára vágott sárgarépát (vagy azt a zöldséget, amink épp van otthon). Ha barnulni kezd, kicsit megpárolódott, beleborítjuk a lencsét, és a fűszereket. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a köményt, a kurkumát, a garam masalát. Morzsolunk rá egy kis chili pelyhet (el is maradhat), és beledobjuk a babérleveleket. 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük vízzel, hogy jól ellepje. Beletesszük a konzerv babot, vagy a csicseriborsót, ha szeretnénk.

Nincs más dolgunk vele, csak várni, hogy elkészüljön. Időnként azért keverjük meg, ha szükséges, pótoljuk a vízet. 25-30 perc múlva elzárhatjuk.

Barna rizzsel tálaljuk. :)

Vegán édesburgonya tortilla

Köretnek, de akár főételként is fogyasztható.

Hozzávalók:

- 1 nagyobb édesburgonya (40 dkg)

- 1 nagyobb fej vöröshagyma

- 10 evőkanál csicseriborsóliszt

- 10 evőkanál víz

- só

- bors

- kurkuma

- garam masala fűszerkeverék

- chili pehely

 

Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, rádobjuk a megpucolt, lereszelt édesburgonyát. Kis párolás után fűszerezzük sóval, borssal, kurkumával, garam masalával, majd hozzáadunk egy kis vizet, és az egészet puhára pároljuk.

A vízzel elkevert csicserilisztet hozzákeverjük az édeskrumplis keverékhez, majd az egészet egy serpenyőbe borítjuk és olajon 5 percig sütjük. Egy tányér segítségével megfordítjuk és a másik oldalát is sütjük néhány percig.

(Én most pitesütőben sütöttem légkeverésen, működik így is. :) Ma épp rántott cukkinivel ettem. Nem utoljára.)

Vegán falafel sütőben sütve

Hozzávalók:

- 1 konzerv csicseriborsó (kb. 25 dkg)

- 1 fej vöröshagyma apróra vágva

- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva

- kis apróra vágott petrezselyem

- 1 kk. római kömény

- só és

- bors ízlés szerint

- 1 kk. őrölt koriandermag

- 1 kk. cayenne bors

- 2-3 evőkanál olaj

- fél csomag gluténmentes sütőpor

 

Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, botmixerrel pürésítjük. Ha szükséges, tehetünk hozzá egy kis vizet, vagy szükség esetén sűríthetjük 1-2 evőkanálnyi bármilyen gluténmentes liszttel. Ha megfelelő az állaga, golyókat formálunk belőle, majd sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük a kis fasírtokat.

180 fokon kb. 20 perc alatt megsül. Nem kell nagyon pirosra sütni, ha elkezd pirulni, már nagyon jó lesz. :)

Ajánlom hozzá legnagyobb kedvencemet, a sült édesburgonyát, melynek recepje az archívumban megtalálható. :)

Chia puding (amikor semmire nincs idő)

Négy hozzávaló és összesen 1 perc kell az elkészítéséhez! :)

- 3 evőkanál chia mag

- 2,5-3 dl növényi tej (bármilyen ízesített is szuper, sőt...)

- 1 teáskanál holland kakaópor

- eritrit ízlés szerint

 

Egy bögrébe, vagy müzlis tálba tesszük a chia magot, a kakaóport és az eritritet, majd ráöntjük a tejet és simára keverjük.

Néhány órára hűtőbe tesszük és fogyasztható is. Közben nem árt neki, ha időnként átkavarjuk kicsit.

(Van egy ennél is egyszerűbb puding... Amikor a chia maghoz egyszerűen csak az Alpro csokoládés kókuszitalát töltjük. ;) Ebben az esetben viszont számulni kell némi cukorbevitellel. :( )

Almakompót :D

Múltidéző... :)

Hozzávalók:

- 1-1,5 kg alma

- egész fahéj

- szegfűszeg

- citrom

- eritrit

Az almát megpucoljuk, tetszés szerinti méretűre daraboljuk. Citromos vízbe dobáljuk, hogy ne barnuljon meg.

Ha minden alma feldarabolódott, egy lábasba tesszük, felöntjük vízzel és fahéjat, szegfűszeget, a citrom héját és a levét is rátesszük, eritrittel, vagy a megfelelő édesítőszerrel édesítjük ízlés szerint.

Addig főzzük, míg meg nem puhul... :)

A legegyszerűbb gyümölcsös, csokis tápiókapuding

Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:

- 10 dkg tápiókagyöngy

- 1,5 dl víz

- 9 dl bármilyen ízesítésű növényi tej

- eritrit ízlés szerint

- só

- gyümölcs és gluténmentes étcsoki a tetejére

 

Első lépésként a tápiókagyöngyöt egy tálba tesszük és ráöntjük a vizet. Néhány perc alatt fel fogja szívni az összeset. (Én már rögtön abban az edélyben szoktam ezt elvégezni, amiben főzni szoktam :) )

Rántjük a tejet, édesítjük az eritrittel, csipetnyi sót is szórunk rá, majd feltesszük főni.

Úgy működik, mint a hagyományos puding, forrás után gyakorlatilag kész is. Ha megfelelően sűrűnek érezzük, öntsük kicsi tálakba és díszítsük azzal, amit éppen találunk otthon.

Én általában piros gyümölcsöket szoktam összeforralni egy kis édesítőszerrel és étcsokival együtt teszem a puding tetejére.

Melegen és hidegen is nagyon finom! :)